Sumber: Campur-campur memana sumber
Gambo neh di snap pas makan separuh roti tu... ikutkan memang malas nak snap tapi bila my hubby tanya "tak nak amik gambo ker?", I geleng jek... malas n penat. Kejup jek I decide geleng2 tuh then I suh anak dara I amik my HP then I pun snap ler ala kadar jek.
Bahan-bahan:
- Roti Perancis - agak2 la korang nak buat berapa byk. Roti biasa pn ble tp nipis jadinyer (alternative pada yg tak jmp roti jenis2 perancis neh)
- Butter / Marjerin / Mentega
- Bawang putih - agak2 la nak buat berapa banyak
- Oregano sket
Cara-caranya:
- Potong nipis roti perancis tuh - agak2la berapa byk korang nak kan..
- Sapukan mentega
- Bawang putih tuh bakar atau goreng tanpa minyak. Pastu korang tumbuk lumat. (Sesape yang rajin, korang cincang halus bawang tuh then korang goreng tanpa minyak)
- Sapukan bawang tadi pada roti yg dah diletakkan marjerin
- Tabur oregano sket (fungsinyer tuk naikkan bau)
- Bakar kat kuali sampai garing (kalau malas letak jek dalam oven..hehehe..)
Mushroom Soup
Bahan-bahan:
- 1/2 tin mushroom butang (I guna yang dalam tin tuh)
- 1 biji bawang besar - diamyang halus
- 1/2 biji kentang (alternatif.. I tak guna pun) - dimayang halus
- 2 sudu marjerin yang telah dicairkan
- 1/2 cawan susu segar
- 1 cawan air stok ayam
Cara-caranya:
- Panaskan kuali dan masukkan marjerin kemudian masukkan kentang dan bawang yang telah dimayang tadi
- Setelah kekuningan, masukkan cendawan dan masak sampai layu kesemuanya
- Masukkan stok air ayam dan kacau rata. Biar sampai mendidih baru dimasukkan susu segar.
- Kacau rata kesemuanya dan padamkan api
- Sejukkan bahan-bahan tadi kemudian baru blender semuanya
- Setelah di blend, masakkan semula sampai mendidih. Jika rajin, cincang dadu halus cendawan butang yang ada lebih then masukkan ke dalam sup tersebut.
- Renehkan seketika dan siap dihidang bersama garlic bread tadi!
Sup nih rasanya sangat creamy and yummy! Ada org bila nak hidang derang letak cream... ala2 style kat hotel gitu.
Note: Cooowiii... no picture la! I malas giler nak snap!
1 comment:
origano tue pe ye
Post a Comment