Resepi: KEK PISANG
Sumber: Batrisya Delight's Cake
Yang neh pun teringin nak buat tapi tatau bila da.... hahaha... xpe..simpan jek dulu resepi neh tuk kemudahan di masa depan. Mana tau kot2 terrajinkan... yela tuh saya neh.
Ha.. Kak Siti cakap resepi yang dia buat neh lagi sedap dari biasa and Kak Siti amik dari buku resepi Chef Anuar.
Bahan-bahan:
200 gm gula kastor
4 biji telur(gred b)
45 ml susu segar
250 gm tepung gandum
1/2 camca teh garam
3 gm soda bikarbonat
15 gm ovelette
2.5 gm serbuk penaik
170 gm pisang masak
1/4 camca teh esen pisang
1/2 camca teh esen vanilla
170 ml minyak jagung
Cara-caranya:
Campur gula, telur, susu, tepung, garam, soda, ovelette dan serbuk penaik dalam mangkuk pembancuh.
Putar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga kembang.Masukan pisang yang telah dilecek bersama-sama esen pisang dan vanilla.Kacau perlahan-lahan mengunakan camca.
Masukkan pula minyak jagung, kacau rata.Isikan adunan dalam loyang dan bakar pada suhu 170'c lebih kurang 40 minit atau sehingga masak.
Selamat mencuba...!!!!
Friday, February 6, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment