Sumber: Dari blog kawan saya.. click sini
Ingredients:
1) 2 biji telur
2) 1 cwn minyak masak
3) 1 cwn gula pasir
4) 1 cwn gula perang
5) badam cincang
Bahan A:
1) 1 sk essen vanilla
2) 1 1/2 cwn susu coklat (yg dlm kotak tu) -> ni yg buatkan kek jadi moist..mostly pple using susu pekat manis but i replaced it.
3) 1/2 cwn air panas -> penting nih..sbb air panas akn jadikan kek tu lembut gebu
1) 1 sk essen vanilla
2) 1 1/2 cwn susu coklat (yg dlm kotak tu) -> ni yg buatkan kek jadi moist..mostly pple using susu pekat manis but i replaced it.
3) 1/2 cwn air panas -> penting nih..sbb air panas akn jadikan kek tu lembut gebu
Bahan B:
1) 2 sk sodium bicarbonat
2) 1 sk baking powder
3) 1/2 cwn serbuk koko
4) 2 cwn tepung gandum / superfine
Choc.ganache (topping)
1) 1/2 cwn serbuk koko
2) 1 cwn susu pekat
3) 1 sb minyak masak
2) 1 cwn susu pekat
3) 1 sb minyak masak
Steps:
panaskan kukusan..
1) Pukul telur hingga kembang - guna mixer
2) masukkan gula (both type) - pukul lagi
3) masukkan pula minyak masak
4) then masukkan bahan A & B berselang seli..sambil putar mixer tuh..
5) masukkan badam yg telah disangai terlebih dahulu..
6) griskan loyang ngn butter - masukkan adunan ke dlm loyang tu..
7) kukus selama 1 jam
tips:
bila nak kukus baru tuang adunan ke dlm loyang..jgn biarkan adunan lama dlm loyang sblm di kukus..n sblm nak tuang dlm loyang tu..kacau adunan tu utk sebatikan ia..coz bila lama terbiar adunan tu akn mendak and xsebati..
utk topping plak..satukan sume bahan dlm periuk kecik..kuantiti iktla besar mane kek tu..kacau sebati...pastu curah je atas kek tu..and finally hiasla dgn taburan lebihan badam yg dh disangai tadi..
No comments:
Post a Comment