Thursday, February 5, 2009

Puding Triffles

Resepi: PUDING TRIFFLES
Sumber: Batrisya Delight's Cake



PUDDING TRIFFLES

My sister suker giler buat puding neh tapi I tak pernah pun merajinkan diri membuatnyer coz hubby tak baper gemar makan desert2 neh... hehehe...

Just for my collection...


Bahan-bahannya:

swiss roll (tak kiralah rasa pandan ke apa ke)
1 tin fruit coktail
cristal Jelly (belilah perasa apa pun...)
tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad


Caranya:

-Layer 1:Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan.
-Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah).- Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.-Layer 2:1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuh 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air).-Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat.-Tuang ke atas layer 1 tadi.
-Layer 3:Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad).
- Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.
-Layer 4:Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).
-kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.




Inilah hasilnya dari Batrisya Delight's Cake


For sample jek... amik pic org neh... hehehe...



Any perisa pun ble... yg ni salah satu pilihannya...

No comments: