Wednesday, May 6, 2009

Resepi: Ayam Percik Kelantan

Sumber: Madiha


Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
  • Sedikit kunyit serbuk
  • Sedikit garam


Bahan kuah:

  • 1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan (Madiha guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 ½ inci halia
  • 1 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu kecil gula

CARA-CARANYA:

1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.

2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik

3. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.

4. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi.


Cara kuah percik:

1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.

2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping.

3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.




No comments: