Wednesday, May 6, 2009

Rendang Ayam aka Masak Gulai Pekat

Resepi: Rendang Ayam
Sumber: sophieswork.blogspot.com







Rendang Ayam

(nama lauk sebenar - Gulai Ayam Pekat- masakan Maklang dari FRD)


Bahan Utama:

1 ekor ayam, dipotong 12
4 biji kentang dibelah empat
2 helai daun kunyit, dihiris halus
1 biji lemon, diambil jusnya (I use separuh aje)
1 camca besar gula Melaka
2 camca besar cili kisar
2 camca besar kerisik
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan bawang goreng, diramas hancur
Garam secukup rasa


Bahan Kisar:

6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan kasar


Bahan Tumis:

Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,pelaga,cengkih
4 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris


Cara membuatnya:

-Cuci ayam, toskan dan gaul dengan sedikit garam dan kunyit serbuk.
-Goreng embal2 (3/4 masak) ayam tadi, angkat dan toskan minyak dalam periuk.
-Tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
-Masukkan kentang, gaul rata dan masak 5 minit dgn api perlahan.
-Masukkan ayam dan gaul rata, tuang sedikit air dan biar mendidih perlahan.
-Bila kentang lembut, masukkan santan, kerisik dan bawang goreng.
-Tambah gula melaka dan garam secukup rasa.
-Masak hingga pekat, akhir sekali tuang jus lemon dan masukkan hirisan daun kunyit. -Masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.

No comments: