Wednesday, May 6, 2009

Resepi: Ayam Percik Kelantan

Sumber: Madiha


Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam ~ potong 2 bahagian (taknak potong pun boleh.. ikut suka)
  • Sedikit kunyit serbuk
  • Sedikit garam


Bahan kuah:

  • 1 biji kelapa ambil 4 ~ 5 cawan santan (Madiha guna santan kotak cap ayam 200 ml + 2 cawan air)
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 ½ inci halia
  • 1 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu kecil gula

CARA-CARANYA:

1. Ayam dibersihkan, dikelar dan lumur dengan garam dan kunyit.

2. Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200C (api atas bawah) sehingga ayam masak. Dalam 15 minit balikkan ayam supaya garing rata. Sementara ayam masak.. sediakan kuah percik

3. Bila ayam sudah masak, lumur/ curahkan dengan kuah percik. Dibakar lagi sebentar dan dibalik-balikkan & curah pula kuah dibahagian satu lagi dan bakar lagi agar kuah meresap ke dalam isi ayam tadi.

4. Sedia utk dihidangkan. Hidangkan / curahkan sekali lagi ayam dengan kuah percik lebihan tadi.


Cara kuah percik:

1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, serai & halia.

2. Panaskan santan dan masukkan bahan blender, garam dan asam keping.

3. Kacau sentiasa sehingga naik minyak dan pekat. Masukkan sedikit gula dan masak sekejap lagi. Rasakan biar secukup rasa.




Rendang Ayam aka Masak Gulai Pekat

Resepi: Rendang Ayam
Sumber: sophieswork.blogspot.com







Rendang Ayam

(nama lauk sebenar - Gulai Ayam Pekat- masakan Maklang dari FRD)


Bahan Utama:

1 ekor ayam, dipotong 12
4 biji kentang dibelah empat
2 helai daun kunyit, dihiris halus
1 biji lemon, diambil jusnya (I use separuh aje)
1 camca besar gula Melaka
2 camca besar cili kisar
2 camca besar kerisik
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan bawang goreng, diramas hancur
Garam secukup rasa


Bahan Kisar:

6 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 batang serai
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan halus
1/2 camca teh jintan kasar


Bahan Tumis:

Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang,pelaga,cengkih
4 ulas bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris


Cara membuatnya:

-Cuci ayam, toskan dan gaul dengan sedikit garam dan kunyit serbuk.
-Goreng embal2 (3/4 masak) ayam tadi, angkat dan toskan minyak dalam periuk.
-Tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan bahan kisar dan cili kisar, tumis hingga wangi dan terbit minyak.
-Masukkan kentang, gaul rata dan masak 5 minit dgn api perlahan.
-Masukkan ayam dan gaul rata, tuang sedikit air dan biar mendidih perlahan.
-Bila kentang lembut, masukkan santan, kerisik dan bawang goreng.
-Tambah gula melaka dan garam secukup rasa.
-Masak hingga pekat, akhir sekali tuang jus lemon dan masukkan hirisan daun kunyit. -Masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api dan hidangkan.